Portakal Soslu ve Zeytinyağlı Yerelması

Yerelması yerin ELMAS-I:)) Kahverengi şekilsiz bu minik yumrular tam bir besin deposu.Sebzegillerin kış ayları için vazgeçilmezi.Aslında daha önceleri pek te Türk sofralarına konuk olmayan bu yumrucuklar farkındalığın artmasıyla sofralarımızı süsledi.A ve C vitaminleri,kalsiyum,demir ve fosfor açısından oldukça zengin bu boyu küçük marifeti büyük yumrular,soyarken biraz meşakkat yaratsada tadını alınca tüm yorgunluğa değiyor doğrusu.Demir miktarı kadınlar için oldukça önem teşkil etmekte bu yüzden özellikle bizler şifa niyetine tüketmeliyiz, üstelik anne sütünü arttırıcı etkiside cabası:))Bu kadar engin bilgiden sonra tarife geçmem lazım sanırım...


Malzemeler

8-10 adet yerelması
2 orta boy havuç
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 büyük baş soğan
1 su bardağı kadar bezelye(haşlanmış)
2 diş sarımsak
1 Portakalın suyu
1 kesme şeker
Tuz

Üzeri için;

Bir tutam dereotu

Yapılışı;

-Öncelikle yerelmalarımızı temizleyip soğuk suya alıyoruz ki kararmasın.

-Soğanımızı küçük küçük doğrayıp zeytinyağımızı koyduğumuz tenceremizde kısık ateşte pembeleştiriyoruz.

-Pembeleşen soğanlara küp küp doğradığımız havuçlarımızıda ekleyip biraz daha kavuruyoruz.

-Yerelmalarımızı küp küp doğrayıp tenceremize ekleyip 1-2 dakika daha ateşte çeviriyoruz.Bezelyelerimizi ekliyor ve yeteri kadar tuz serpiyoruz.

-Portakal suyumuzuda yemeğimize ekledikten sonra bir küp şekeri içine atıyoruz.Tenceremizin kapağını kapalı tutarak 5 dakika kadar pişiriyoruz.

-Eğer suyu az ise 5 dakika sonunda biraz daha sıcak su ekleyerek yerelmalarımız yumuşayana dek pişiriyoruz.

-Ilık olarak servis yapmadan önce dereotu ile süslüyouz.Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder