EVDE YOĞURT MAYALAMA

Evde yoğurt yapmak çok kolay olsada kesinlikle bir ritüel. Kaynayan sütün mis kokusu tüm evi sarar ve böyle kokular bende evde olmak adına müthiş bir şükür uyandırır.

Çocukluğumda annemin sütçü amcadan kocaman tencerelerle tertemiz güğümlerden aldığı o mis sütü anımsarım her kaynatışımda. Süte düşkünlüğüme bir süre ara versemde kendisiyle tekrar barışmanın huzuru içerisindeyim şimdilerde. Yoğurt mayalamaya ne zaman başladığımı bile inanın hatırlamıyorum.Mayalamaya başlamamının annem gibi önemli bir diğer faktörüde kokulara olan hassasiyetim.

Siz de bunu bir ritüele katılmak isterseniz eğer mutlaka iyi bir sütçü ile işe başlayın.İlk mayanızı dahil evde yapan birinden edinin derim.

Sizi de ikna ettiğime göre bu tarifi buraya bırakabilirim:)



Malzemeler ;

- 2 litre süt

- 1,5 kaşık ev yoğurdu

Yapılışı;

- Sütümüzü içerisine bir kepçe koyarak ağır ağır kaynatıp ocaktan alıyoruz.

- Serçe parmağımızın dayanacağı sıcaklığa gelene dek soğuduğunda mayalayacağımız yoğurdu bir kaseye alıp az miktarda süt ile karıştırıyoruz.

- Mayamızı ilave edip karıştıyor ve sıcak bir ortam içinde ki ben burda battaniye yardımı alıyorum, 4-5 saat bekletiyoruz. Yaz aylarında bu süre kısalacaktır.

- Üzerini açtığımız yoğurdumuzu kapakları açık şekilde buzdolabında bir gece muhafaza ediyoruz. Burada ki amacımız suyunu iyice çekip sertleşmesi.Ertesi gün afiyet ve gönül rahatlığı ile tüketiyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder