ÇİÇEK EKMEK


Ekmek yapmaya bayılıyorum.Aslında galiba hamurla olan şeylere bayılıyorum.Tarife  sevgili arnavut ciğerinin sayfasından ulaştım.Orjinaline eklediğim tek şey ise biberiye oldu.Afiyetle yemeniz ve denemeniz dileğiyle.
 
 
Malzemeler
 
-1 su bardağı ılık süt
-1 su bardağı ılık su
-1 tatlı kaşığı şeker
-1 tatlı kaşığı toz maya
-1 tatlı kaşığı tuz
-2 çorba kaşığı sıvıyağ
-Aldığı kadar un


Üzeri için;
 
-Yarım kahve fincanı kadar ılık süt
-Susam, çörekotu,haşhaş tohumu ve biberiye


Yapılışı,


-İlk iş olarak 1 su bardağı ılık suyun içinde 1 tatlı kaşığı şeker ve mayayı karıştırıp, üzeri köpüklenene kadar bekletiyoruz ve mayalanmasını sağlıyoruz.

-Yoğurma kabımıza önce 3 su bardağı kadar unu eliyoruz. 1 tatlı kaşığı tuzu  mayalanmış olan 1 su bardağı suyu, 1 su bardağı sütü ve 2 çorba kaşığı sıvıyağı da ekleyip karıştırıyoruz..

-Öncelikle ele yapışan hafif cıvık bir hamur elde ediyoruz. Sonra undan azar azar ekleyip kulak memesi kıvamına gelene dek yoğuruyoruz.Ben yaklaşık 4-4,5 bardak kadar ekledim.Un markaları bu konuda farklı sonuç verebiliyor.Yanılmamak için en iyisi yine kulak memesi kıvamı:))

-Üzerini örtüp ılık bir yerde en az 60 dakika "mümkünse 90 dakika" hamur kabarana kadar bekletiyoruz..Hamur bu sürede yaklaşık 2 katına çıkıyor.

-Hamurumuz mayalandıktan sonra 8 eşit parçaya ayırıp, unlanmış tezgahta tekrar çok az yoğurarak hamurları top şeklinde yuvarlıyoruz.

 -Yuvarlak  teflon fırın tepsisine çiçek şeklinde yerleştiriyoruz.Bu sırada fırını hafif ılıtmaya başlıyoruz.

-Ilıtılmış fırında tekrar hamurları mayalıyoruz. Mayalanması tamamlanan hamurlarımızın üzerlerine biraz ılık süt sürüp, susam, çörekotu, haşhaş tohumu ve biberiye serperek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.Ben yaklaşık yarım saaat kadar süre tuttum.Afiyetler olsun.

4 yorum:

  1. En kısa sürede denemek istiyor, davetini sabırsızlıkla bekliyorum.

    YanıtlaSil
  2. davete gerek yokki her zaman başımızın tacısınız efenim:))

    YanıtlaSil
  3. Denemenize ve begenmenize cok sevindim. Harika duruyor...

    Sevgiler,
    Asuman

    YanıtlaSil
  4. Asuman Hanım yorumunuz çok kıymetli.Çok teşekkür ederim.

    sevgiler
    ceyda

    YanıtlaSil