Tam Buğday Ekmeği

Ekmek yapmak ayrı bir zevk benim için.Hamuru tutturmak ve mis kokusunu içime çekmek bile doyurabiliyor beni.Ekmek kültürümüzde çok değerli bir yere sahip.Önemli olan tüketebileceğimizi almak ve üretmek.Bayat ekmekten harikalar yaratmak en basitinden papara yapmak bile israfı önleyecektir.Tüketemediğimiz noktada ise mutlaka her ilde ve ilçede bulunan hayvan barınaklarına ulaştırmak yani paylaşmak gerekli diye düşünüyorum.Önümüzün kış olduğunu düşünürsek ise mutlaka ve mutlaka paylaşmalıyız.


Malzemeler

-4-4.5 su bardağı tam buğday unu

-1 yemek kaşığı zeytinyağı

-1 yemek kaşığı eritilip soğutulmuş tereyağı

-1 yemek kaşığı limon suyu(oda ısısında)

-1/2 paket yaş maya

-1 su bardağı ılık süt

-2 çay kaşığı toz şeker

-Yetecek kadar ılık su

-1 tatlı kaşığı tuz

-Zeytinyağı


Yapılışı

-Mayayı sütün içine iyice karıştırıyoruz.

-Yoğuracağımız kaba unu eliyoruz.Bu noktada unu yaklaşık yarım bardak az eklersek ayarı tutturmak kolaylaşacaktır.

-Su hariç diğer möalzemeleride ekliyoruz ve iyice harmanlıyoruz.

-Mayalı karışımıda ilave edip yoğurmaya devam ediyoruz.Ele hafifçe yapışacak bir hamur tutturana dek su ekleyerek yaklaşık 10 dakika kadar yoğuruyoruz.

-Hamurumuzu nemli bezle ılık bir ortamda 1 saat mayalanması için dinlendiriyoruz.

-Mayalanan hamuru 1 saat kadar sonra tekrar hafifçe yoğurup yağlı kağıt serili tepsimize istediğimiz şekli vererek yerleştiriyoruz.üzerine hafif un serpebilirsiniz.

-Bu şekilde 45 dakika daha mayalandırıyoruz.Fırınımızı 180 dereceye ayarlıyoruz ve ısınmaya bırakıyoruz.

-Tepsi mayasıda gelen hamuru üzerine hafif zeytinyağı sürerek ve bir kaç yerine çizikler atarak fırına atıyoruz.

-40 dakika kadar kontrol ederek pişiriyoruz.

-Sıcak olarak servis yapıyoruz.Afiyet olsun...

Not:Tam buğday unu yoğun bir un olamsı nedeniyle ekmeğimiz normal unlara oranla biraz daha sert ve çıtır olacak bilginize...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder