Humus

Humus köken olarak Suriye topraklarına ait bir lezzet. Bir çok anlamı da var. Örneğin Suriye' nin en büyük üçüncü şehri, bir diğer anlamı ; yapımı Antik roma dönemine ait olan yapay baraj gölü adı ve bir diğeri Osmanlı döneminde bir sancak adı. Orta doğuda genellikle meze olarak kullanılır. nohutun genel olarak besleyiciliği tartışılmaz tahinle birleşince besin değeride hayli artmakta.Kıbrıs içinde vazgeçilmez bir lezzet olan humus ülkemizde genellikle Antakya da tüketilmekte ve hazırlanmakta. Bazı yörelerde soğuk olarak tüketilirken bazı yörelerde sıcak ya da ılık olarak servis edilmektedir.İşte tarif...


Malzemeler

- 400 gr haşlanmış ve kabukları soyulmuş iri nohut

- Yarım su bardağı kadar tahin

- 2 diş sarımsak

- Yarım çay bardağı zeytin yağı

- 1 limonun suyu

- 1/2 çay kaşığı Tuz

Üzeri için;

- 2çorba kaşığı tereyağı

- 1 çorba kaşığı pul biber


Yapılışı

- Geceden ıslanıp haşlanan nohutların kabuklarını soyuyoruz.

- Nohutları havanda ya da rondo dan geçirerek püre haline getirdiğimiz nohutlara tahin, limonun suyu , zeytinyağı, tuz ve dövülmüş sarımsağı da ekleyerek tekrar rondo dan geçiriyoruz.

-Küçük bir sahanda tereyağını eritip pul biberi ekliyoruz. Hazırladığımız humusun üzerine sıcak yağımızı da gezdirip sıcak olarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun...

Not: eğer tahinden ve sarımsktan hoşlanmıyorsanız miktarlarını azaltabilirsiniz...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder