AŞURE

Muharrem ayının faziletleri anlatmakla bitmez şüphesiz.Muharrem ayının onuncu günü Aşure günü olarak bilinir.

Bana göre aşure demek paylaşmak demek.Çocukluğum da annemin ,anneanemin kocaman kazanlarda yaptığı aşureler yerini daha küçük tencerelere bıraksa da ben yapmaya gayret edenlerdenim. Küçük tencere sebebim ise yaşadığımız yerlerde daha genel bir tabirle büyük şehirlerde maalesef yan kapıyı kimin açıp kapattığını bilemememiz.

Gelelim Tarifimize;




Malzemeler

- Yarım Kilo aşurelik buğday
- 200 gr kuru fasulye
- 200 gr nohut
- 10-12 adet kuru kayısı
- 2 çorba kaşığı kuş üzümü
- 1 su bardağı kuru üzüm
- 1 adet elma
- 1 mandalinanın kabuğu
- 2 adet kuru incir
- 1-2 adet hurma
- 1 çorba kaşığı gül suyu
- Bir fiske tuz
- 200 gr bal
- 1,250 gr toz şeker

üzeri için;

- Nar
- Ceviz
- Fındık kırığı
- File badem
- Taze badem
- Susam
- Kuş üzümü
- Çam fıstığı

Not: Evinizde ne varsa demek burada çok daha doğru olacaktır.

Hazırlık aşaması;

- Aşurelik buğdayı,nohutu ve fasulyeyi akşamdan ıslatıyoruz.

- Kayısı,mandalina kabuğu,incir ve hurmayı küçük küçük doğrayıp hazır hale getiriyoruz.Elma kararabileceğinden en son doğrayıp hemen içine ekliyoruz.

- Üzeri için kullanacağımız taze bademi ılık su ile ıslatıp kabuklarını soyup kavuruyoruz.

- Çam fıstığı ve susamı da kavurup hazır halde bekletiyoruz.

- Narları ayıklayıp taneliyoruz.

Yapılışı;

- Akşamdan ıslatılan buğdayın suyunu değiştirip üzerini geçecek kadar sıcak suda haşlamaya başlıyoruz.

- Nohut ve fasulyeleri de sularını değiştirip farklı tencerelerde haşlıyoruz. Bir arada haşlamama nedenimiz pişme sürelerinin farklı olmasıdır.

- Haşlanan buğdaya su ilave edip nohut ve fasulyeleri de ekliyoruz.Bir fiske tuz ilave ediyoruz.

- Kuru üzüm,kuş üzümü,incir,hurma,elma ve mandalina kabuğunu da ekleyip karıştırıyoruz.

- Balı ilave edip şekerini de ekliyor ve koyuluğunu isteğimize göre ayarlıyoruz. Bu noktada azar azar ilave etmek damak tadınıza en yakınını bulmanızı sağlayacaktır.

- Pişen aşuremizi kaselere paylaştırıp üzeri hafif kaymak tutunca istediğimiz şekilde süslüyor ve sevdiklerimizle paylaşıyoruz.

Afiyet olsun...


2 yorum: