Pon Pon Ekmekler...


Pon Pon adı bizzat bana ait ancak tarifi ne zaman nereden edinip deftere not aldın derseniz çuvallarım.Gayet eski ancak gayet başarılı bir tarif.Zaman içinde orijinalinden sapmalar yapmış olmam kuvvetle muhtemel bununla beraber olgunlaşan tarifin tadı bence süperr.İster kahvaltı sofranızı şenlendirin mis gibi kokusuyla,isterseniz akşam yemeğinizin yanına katık edin.Afiyetler olsun şimdiden...

Malzemeler

2,5 su bardağı beyaz un
1/2 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı toz maya
1/2 çay kaşığı  tuz
1 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağından iki parmak eksik kefir
1/2 çay bardağı su

Üzeri için

1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı su
1 yemek kaşığı irmik

Yapılışı

-Öncelikle hamurumuzu elde etmek için kolları sıvayalım.Un,şeker,tuz ve mayayı harmanlayıp içine tereyağı ve kefiri ekleyelim.

-Su miktarı kullandığımız un markasına göre değişebilir bu yüzden yavaş yavaş eklemekte fayda var.

-Hamuru minumum 10 dakika maximum 20 dakika yoğuralım.Kol kasları için birebir:)

-Elde ettiğimiz yumuşak ama ele yapışmayan hamurumuzu sıcak bir ortamda ve üzeri temiz bir bezle örtülerek 90 dakika kadar dinlendirelim.

-İki kat kadar mayalanan hamuru önce 3 eşit parçaya daha sonra her birinden 2 eşit parçaya daha bölerek toplam 6 adet top hamur elde edelim.

-Fırınımızı 200 dereye ayarlayıp ısınmasını sağladıktan sonra.Hamurlarımızı elimizle şekil vererek yağlı kağıt serili fırın tepsimize dizelim.Araları mutlak suretle açık olmalı zira birbirine yapışmasın.Tepsi mayası için en az 10 dakika bekleyelim.

-Küçük bir kasede zeytinyağı ve suyu karıştıralım.Tepsi mayasıda gelen hamurların üzerine su ve zeytinyağı karışımını sürüp parmak ucuyla irmik serperek ısınan fırına gönderelim.

-Yaklaşık 20 dakika pişirip sıcak servis yapalım.

Not:Evde kefir mevcut değilse dert değil 3/4 su bardağı süt içine birkaç damla limon sıkıp 5 dakika bekleyip elde ettiğimiz karışımıda kullanabiliriz.

3 yorum:

  1. İnsanin yedikce yiyesi geliyor.eline saglik.

    YanıtlaSil
  2. ama bunda hiç tuz yok

    YanıtlaSil
  3. tuzu eklemeyi atlamışım.özür dilerim ancak artık var:))

    YanıtlaSil