KARNIYARIK

KARNIYARIK TARİFİ
KARNIYARIK NASIL YAPILIR

Ramazan ayının bereketi ile yapılan yemekler ve paylaşılan her şey nasıl da bereketleniyor.Türk mutfağının en güzel yemeklerinden biridir. Davet sofraları için biçilmiş kaftandır.Yapımı zahmetli görünse de sonuç buna değdiğinden uğraşıları unutturuverir:)

Patlıcan yapılan araştırmalara göre topraklarımızda ilk olarak Egeliler tarafından kullanılmış.Muğla da yapılan Karya uygarlığına ait kazılar da patlıcan kabartması bulunmuş.İçeriğinde bulunan az miktarda nikotin patlıcanın sadece insanlar tarafından tüketildiğini ortaya koymuş.Günümüzde Çin ve Hindistan tarafından da fazlaca tüketildiği bilinmektedir.

Yemeğimizin bağımlılık yaratması içeriğindeki nikotine mi bağlıdır bilinmez ama klasikleşerek günümüze kadar ulaşması tarafımca bu tezi doğruluyor.

Patlıcan seçerken parlak renkli olmasına ve yumuşak olmamasına özen göstermeliyiz.Annemin yaptığı şekilde tarifi sizlerle paylaşacağım.Laf aramızda bu kez bloğa koyup fotoğraflayacağım için anneme yakın bir lezzet yakaladım diyebilirim. Sizlerde sevdiklerine yapın bu güzel yemeği derim naçizane...


Karnıyarık için Malzemeler

- 5 adet orta boy patlıcan (ben ikiye bölerek kullandım)

- 300 gr kıyma

- 2 adet soğan

- 2-3 adet sivri biber

- 5-6 diş sarımsak

- 1 çay kaşığı karabiber

- 1 çay kaşığı pul biber

- 1/2 çay kaşığı kimyon

- Yarım demet maydanoz

- 1 büyük ya da 2 küçük domates

- Yarım çorba kaşığı biber salçası

- 1 tatlı kaşığı domates salçası

- 1 çay bardağı su ( Yarısı sosu için yarısı Pişirme aşaması için)

- Tuz

- 3 çorba kaşığı sıvı yağı

- Kızartmak için 1 su bardağı sıvıyağ

Karnıyarık Yapım Aşamaları;

- İşe ilk olarak patlıcanları alacalı soyup ikiye bölerek ve tuzlu suya koymakla başlayalım.

- Soğanı, biberi, sarımsakları ve domatesi ince ince doğrayalım.

- Maydanozu incecik kıyalım.

- Bir tavada sıvı yağı ısıtıp  soğan, kıyma ve takiben biberi ekleyip güzelce kavuralım.

- Kavrulan harca her iki salçayı da ekleyip biraz daha kavurduktan sonra sarımsakları ekleyip bir dakika kadar daha kavuralım.

-  Domatesi ekleyip iyice pişirelim.

- Baharatları , tuzunu ve yarım çay bardağı kadar suyu da ekleyelim ,son olarak maydanozu da koyarak ocaktan alalım.

- Suda bulunan patlıcanları havlu kağıt ile iyice kurulayıp

- Derin bir tava ya da küçük bir tencereye sıvı yağı koyup kızdıralım.

- Kurulanan patlıcanları boydan boya bıçak en altını açmayacak şekilde keselim.

- Kızan yağa atarak ve çevirerek patlıcanları kızartalım.

- Kızaran patlıcanları havlu kağıt serili bir tabağa alıp fazla yağını alalım.

- Fırını 200 derece ısıtalım.

- Fırın tepsisi ya da borcama patlıcanları kesik yer yukarıda kalacak şekilde dizip içlerini bir kaşık yardımıyla açalım.

- Yaptığımız harçtan patlıcanların içlerini dolduralım üzerlerine eğer istersek domates ve biber ekleyelim.

- Tüm patlıcanlar bittikten sonra sos tenceresinin içine kalan yarım çay bardağı suyu ekleyip sos kalmayacak şekilde tepsinin içine ekleyelim.Böylece hem tencerenin içinde hiç malzeme kalmıyor ve lezzet tamamlanıyor:)

- Isınan fırına verip üzeri kızarana dek pişiriyoruz.Sıcak olarak servis yapıyoruz.

Laf aramızda yanına cacık çok yakışıyor:)

Afiyet olsun..








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder